16 januari 2017

Ja ik wil… een fotograaf op mijn trouw!

_E8B0933

Steeds vaker merk ik dat mensen besparen op hun huwelijksfotograaf. En dat idee is natuurlijk niet zo heel gek. Een huwelijk kost gewoon heel veel geld en geef toe wie heeft er nu zelf geen fotograferende nonkel? Maar toch. Meer wel dan niet hoor ik dat het bruidskoppel hier achteraf toch spijt van heeft. De fotograferende nonkel in kwestie mankeert zelf op de foto, de kwaliteit van de foto’s is toch niet wat ze verwacht hadden of de nonkel had op hun grote dag meer oog voor de spelende nichtjes en neefjes dan voor het bruidspaar. Er bestaan natuurlijk ook tussenoplossingen. Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om de fotograaf slechts een paar uur te laten komen?

 

Natuurlijk praat ik zo volledig tegen mijn eigen winkel. Laten we eerst beginnen met de vraag waarom een huwelijksfotograaf zoveel geld kost. Om te beginnen wordt de fotograaf al verwacht vanaf de voorbereiding van de bruid (vaak rond 7u ’s morgens) en stopt de werkdag pas na de openingsdans en het dessert. We zitten dan al makkelijk aan 12u ’s avonds. Maar meer wel dan niet eindigt het fotograferen pas rond 2-3u ’s nachts. Dit wil zeggen een werkdag van 17-20u onafgebroken. Want hoewel het bruidspaar af en toe een rustmoment heeft, gaat het voor de fotograaf nog steeds verder. Details zoals bijvoorbeeld de versiering, de ringen, het bruidsboeket, de spelende nichtjes en neefjes, … zijn natuurlijk elementen die niet mogen ontbreken wanneer we het verhaal van deze dag met foto’s willen vertellen.

 

Maar na deze 17-20u fotograferen zit de opdracht er nog niet op. Eigenlijk begint ze dan net. Waarom kiezen mensen de fotograaf die ze kiezen? Omdat iets bepaald aan de foto’s hen aanspreekt. In 90% van de gevallen gaat het hier niet om de kwaliteit of het bepaalde inzicht waarmee de fotograaf fotografeert. Het gaat hier om de kleuren en het gevoel dat we bij de foto’s van deze fotograaf krijgen. En laat daar nou net het meeste werk in kruipen. Want iedere foto die jullie achteraf krijgen wordt eerst zorgvuldig gecorrigeerd op kleur, contrast en scherpte. En dit is wat fotografen zo van elkaar onderscheidt. Ik reken per uur dat ik fotografeer op minstens 2u werk achteraf. En het gaat dan niet om aspecten die moeten worden rechtgezet door photoshop, maar het gaat om de sfeer die ik als fotograaf probeer te creëren. Kleuren zijn zo belangrijk. Je hebt koude en warme foto’s, foto’s met felle en minder felle kleuren, foto’s met veel of weinig contrast, foto’s in kleur of in zwart-wit, …. En het is daar dat de fotograaf het meeste van zijn tijd insteekt. Het werk dat zich voor de buitenwereld achter gesloten deuren afspeelt, maar dat wel zeer essentieel is voor het totaalpakket.

 

Grof gerekend komen we dus op 51 à 60u werk, zonder de voorbereidende uren. De meeste trouwfotografen spreken op voorhand af met het koppel om heel de dag te overlopen en bereiden de dag voor de trouw ook heel zorgvuldig alles voor. Deze uren moeten natuurlijk ook betaald worden, want wanneer de fotograaf jouw foto’s aan het corrigeren is, kan die geen andere opdrachten doen. Dan mogen we al de extra kosten niet vergeten, zoals transportkosten, de kosten voor batterijen e.d., belastingen, … En natuurlijk moet het materiaal dat is aangekocht geweest door de fotograaf ook terug verdiend worden. Ik heb het dan over de camera, de objectieven, flitsers, … Zaken die opnieuw essentieel zijn om jullie dag zo goed mogelijk in beeld te krijgen.

 

De prijzen voor huwelijksfotografen variëren enorm. Het is belangrijk wanneer je deze vergelijkt dat je goed weet wat je bij welke fotograaf krijgt. Zijn de foto’s die je krijgt in hoge of in lage resolutie? Krijg je enkel foto’s met een watermerk en moet je dan achteraf extra betalen om deze foto’s zonder watermerk te krijgen? Zitten echt alle kosten mee in de prijs inbegrepen? Hoeveel foto’s krijg je achteraf? Zorg ervoor dat je zeker bent dat je exact hetzelfde krijgt wanneer je de prijzen gaat vergelijken. Want heel vaak betaal je uiteindelijk meer bij een fotograaf die op het eerste zicht het goedkoopst leek.

 

Tenslotte wil ik graag nog één ding zeggen. Je trouw kan je nooit meer overdoen. Als je graag een mooie herinnering overhoudt aan deze speciale dag investeer dan in een goede fotograaf, die weet wat hij of zij doet! 🙂