8 maart 2017

Locatie: check!

Het belang van een goede locatie voor een fotoshoot wordt vaak onderschat. Wat voor mij, als fotograaf, belangrijk is aan een locatie zijn de lichtomstandigheden. Is er veel of weinig natuurlijk licht? En wat met andere lichtbronnen?

Het mooiste licht vind ik natuurlijk licht. Artificieel licht geeft onze huid vaak gekke kleuren en lelijke schaduwen. 90% van mijn shoots fotografeer ik enkel met natuurlijk licht. ‘Natural light photography’. Natuurlijk licht is voornamelijk buiten te vinden. En op binnen locaties waar er voldoende ramen aanwezig zijn. Ik hou van deze locaties omdat ze een grote bijdrage leveren aan de foto’s. Ze vertellen ons meer dan foto’s genomen in een studio. De locatie levert een grote meerwaarde aan de foto’s, die jammer genoeg vaak vergeten wordt. Een locatie hoeft niet enkel gekozen te worden met als doel mooi te zijn. Een locatie kan ook een deel van het verhaal vertellen, of een emotionele waarde hebben voor de geportretteerden. Zo heb ik er bijvoorbeeld voor gekozen om mijn eindwerk fotografie te fotograferen in het huis van mijn overgrootmoeder. Mijn ‘bomma Paf’ was in die periode net naar een home gegaan en haar huis zou verkocht worden. Het was een heel mooi huis, met mooie witte plafonds en echt heel veel stoelen. Zeker de stoelen zal ik nooit vergeten. Voor mijn eindwerk heb ik vrouwen van verschillende leeftijden en afkomst gefotografeerd. Ik wou ingaan tegen het begrip schoonheidsideaal, want volgens mij bestaat er niet zoiets als een ideaal schoonheidsbeeld. Jammer genoeg is dit wel wat de media ons wil laten geloven en spelen ze op deze manier in op het koopgedrag van veel vrouwen. Ik zocht voor deze vrouwen te fotograferen een omgeving waarin ze zich gerust zouden voelen, de locatie moest ook over veel natuurlijk licht beschikken en omdat het om mijn eindwerk ging moest het ook voor mij een emotionele waarde bevatten. Ondertussen is mijn grootmoeder 11 maanden geleden gestorven en ik kan jullie niet vertellen hoe blij ik ben dat ik mijn eindwerk in haar vertrouwelijke huis heb mogen fotograferen. Het heeft enorm bijgedragen aan het verwerkingsproces en ik heb een nog mooiere herinnering aan haar huis en zo dus ook aan haar.

Dus mocht je in de toekomst nog eens een fotoshoot plannen, denk dan eens extra na over de locatie. Een plaats waar voor jou iets belangrijk of speciaal is gebeurd, kan de emotionele waarde van de foto nog meer omhooghalen. Denk er misschien eens aan om een verlovingsshoot te plannen op de plaats waar jullie elkaar voor het eerst zagen. Of een familieshoot met jullie grootouders op een plaats waar ze vroeger altijd met jullie kwamen. Zo gaat niet enkel de shoot specialer aanvoelen, maar de foto als herinnering achteraf zal des te meer waarde hebben!